| In 1957, Akira Kuninaka realized that the ribonucleotide GMP present in shiitake mushrooms also conferred the umami taste. |
В 1957 году Акира Кунинака узнал, что рибонуклеотид ГМФ, который присутствует в шиитаке, также имеет вкус умами. |
| One study showed that ratings of pleasantness, taste intensity, and ideal saltiness of low-salt soups were greater when the soup contained umami, whereas low-salt soups without umami were less pleasant. |
Кроме того, исследования показали, что оценки вкуса, ощущений от еды и солёности были более высокими, если в малосолёном супе присутствовал умами. |
| To explain umami... It takes more than just a good piece of tuna to create the sensation of umami. |
Чтобы объяснить умами... нужен не только кусочек тунца, чтобы прочувствовать умами. |
| Salt, sweet, sour and umami tastes causes depolarization of the taste cells, although different mechanisms are applied. |
Наличие сладкого, солёного, кислого и умами вкуса деполяризует чувствительную клетку, используя при этом разные механизмы. |
| Umami - this is a meaty taste. |
Умами - "мясной вкус". |