Scientists have debated whether umami was a basic taste since Kikunae Ikeda first proposed its existence in 1908. |
По поводу того, является ли умами одним из основных вкусов, учёные вели споры с самого открытия его существования Кикунаэ Икэдой в 1908 году. |
One study showed that ratings of pleasantness, taste intensity, and ideal saltiness of low-salt soups were greater when the soup contained umami, whereas low-salt soups without umami were less pleasant. |
Кроме того, исследования показали, что оценки вкуса, ощущений от еды и солёности были более высокими, если в малосолёном супе присутствовал умами. |
To explain umami... It takes more than just a good piece of tuna to create the sensation of umami. |
Чтобы объяснить умами... нужен не только кусочек тунца, чтобы прочувствовать умами. |
The umami is brought out through the balance of the flavors. |
Умами чувствуется в балансе с другими вкусами. |
Salt, sweet, sour and umami tastes causes depolarization of the taste cells, although different mechanisms are applied. |
Наличие сладкого, солёного, кислого и умами вкуса деполяризует чувствительную клетку, используя при этом разные механизмы. |